mor og søn tegner

En legende vej til søvn for børn

Foråret er her! Velkomsten af de lysere aftener bringer dog også udfordringer med sig, især for vores mindstes sengetidsrutiner. I overgangsperioden fra vinter til forår kan det være særligt svært for børnene at omstille deres indre ur, når det stadig er lyst udenfor. Dette kan betyde, at børnene ikke føler sig helt så trætte som i vintermånederne, hvilket kan skabe udfordringer ved sengetid. 

Gode søvnvaner til børn 

For at hjælpe børn med at tilpasse sig de lysere aftener og sikre, at de stadig får den nødvendige søvn, er der flere strategier, som forældre kan anvende. Disse strategier kan både indbefatte indføring af roligere aktiviteter før sengetid samt et skærpet fokus på at undgå elektroniske enheder i soveværelset, som anbefalet af Psykiatrien.

 

Rolige aktiviteter inden sengetid

At indarbejde beroligende aktiviteter inden sengetid kan hjælpe børn med at vindes ned og forberede deres kroppe og sind på søvn. Dette kunne omfatte:

 • Læsning: En rolig godnathistorie kan virke beroligende og er en hyggelig aktivitet, der styrker båndet mellem forælder og barn, samt sætter gang i barnets fantasier. 
 • Afslappende musik: Blød musik eller naturlyde kan skabe en beroligende atmosfære i soveværelset.
 • Lette strækøvelser: Enkle strækøvelser kan være en god måde at få kroppen til at slappe af og slippe dagens spændinger.
 • Stille leg: Børn kan også falde til ro, hvis du leger en stille leg med barnet op til at barnet skal sove. 

Det er selvfølgelig meget varierende, hvad der virker fra barn til barn. Prøv jer frem, og se hvad der virker for dit barn.  

Optimering af sovemiljøet 

At sikre, at børn får nok hvile trods de forlængede dage, kræver ikke blot tilpasning af sengetidsrutiner, men også en omhyggelig overvejelse af børneværelsets miljø. Et optimalt sovemiljø, der understøtter dyb søvn, kan være afgørende for, at børnene kan falde til ro, selv når solen stadig skinner udenfor. 

Forældre kan optimere sovemiljøet ved at sikre, at værelset er så mørkt som muligt. Brug af mørklægningsgardiner kan hjælpe med at skabe en illusion af nattetid, selv i de tidlige aftentimer. Derudover kan temperaturen i rummet også spille en stor rolle. Det ideelle sovemiljø for børn er køligt, roligt og komfortabelt. En temperatur på omkring 18-20 grader er ofte anbefalet for den bedste søvnkvalitet - for børn og voksne.  

  Mindre skærmtid

  Blålys fra skærme kan forstyrre kroppens naturlige døgnrytme og gøre det sværere for børn at falde i søvn. Derfor er det vigtigt at begrænse brugen af skærme, især i timen op til sengetid.

  Tip: Crateits rolle i sengetidsrutinen

  Hos Crateit ønsker vi at inspirere børn og forældre, til at minimere skærmtiden, og opdage glæden ved kreativ leg. I ét Crateit produkt ligger der over 2 timers kreativ leg og fordybelse. Det er både med farvelægningen, samlingen af universerne samt den leg, der følger med. Du kan med fordel aftale med barnet, at legen deles op før sengetid, så barnet har noget at se frem til hver aften, inden sengetid. Når trælegetøjet er farvelagt og samlet, kan det leges med igen og igen.  

  Crateits legetøj tilbyder en unik mulighed for at erstatte skærmtid med skærmfri leg, der ikke blot fremmer afslapning, men også fodrer barnets fantasi og kreativitet. Ved at integrere Crateit legetøj i aftenrutinen kan forældre tilbyde en både lærerig og beroligende aktivitet før natten. Dette kan omfatte farvning af trælegetøjet, rollespil eller byggesæt, som alle understøtter kreativ tænkning og problemløsning uden at overstimulere barnet. 

  Crateits trælegetøj er skabt med henblik på at skabe en sundere leg for børn, og designet med henblik på at fremme kreativitet, sjov og læring hos børn.  

  Afsluttende tanker fra legetøjsfabrikken

  At skabe en stabil og rolig sengetidsrutine er nøglen til at hjælpe børn med at håndtere overgangen til de lysere måneder. Ved at erstatte skærmene med kreativ leg og sikre, at soveværelset er en beroligende oase, kan forældre hjælpe deres børn med at opnå bedre søvn - selv når aftenerne bliver lysere. Dette ikke alene sikrer, at børnene er veludhvilede, men understøtter også deres generelle sundhed og velvære, hvilket gør forårets udfordringer lidt lettere 💙

  Se alt vores kreative trælegetøj og faverige tuscher her.  

  Spørgsmål og svar

  Spørgsmål og svar om børns søvn.

  Hvor meget skal et barn sove? 

  Børn fra 1-3 år skal gerne have 12-14 timers søvn. Dernæst følger børn fra 4-6 år, som skal have 10-12 timers søvn. 7-12-årige, skal have minimum 9-10 timers søvn. Anbefalet af sundhed.dk.

  Hvornår kan børn selv falde i søvn?  

  I følge søvneksperter, kan børn fra 5-års alderen selv falde i søvn.

  Kan et barn sove for meget?     

  Jo yngre dit barn er, jo mere søvn har barnet behov for. Det er vigtigt at finde den rigtige balance for dit barns søvn - nogle kan have brug for mere eller mindre, end andre. 

  ← Ældre Post

  News

  RSS
  De nyeste legetøjs trends
  Trælegetøj Viden

  De nyeste legetøjs trends

  Ved Jasmin Sørensen

  Det er vigtigt for børn at kunne udfolde deres kreativitet. Men hvad er de væsentlige legetøjs trends lige nu?

  Læs mere
  Crateits julegaveguide 2023
  Blogindlæg Julegaveguide 2023 Trælegetøj

  Crateits julegaveguide 2023

  Ved Martin Kristensen

  Julekalenderen kører i tv'et, stearinlysene brænder og der er en duft af kardemomme og gran i stuen. Julen nærmer sig med hastige skridt, og snart...

  Læs mere